3 Kasım 2013 Pazar

Jean Marc Bosman - Bosman Kanunları



Jean Marc Bosman adıyla anılan Bosman Kanunlarıyla dünya futbol tarihinde ki kırılma noktalarından biridir. Belçikalı futbolcu Standart Liege'de futbol oynarken, 2 yıllık sözleşmesi sonunda Fransa'nın Dunkerque takımın transfer olmak istemiştir. Standart Liege'in sözleşmesi bittiği halde fransız kulübünden bonservis parası isteyince, Dunkerque takımı buna yanaşmamış ve transferi askıya almıştır. Bosman, o sene futbol oynayamamış ve alacağı ücretindede büyük kesintiler olmuştur.




Bunu kabullenemeyen Jean Marc Bosman, Avrupa Adalet Divanı'na dava açtı. 5 yıl süren bu dava sonucunda, Bosman haklı bulundu ve futbol literatürüne geçen "Bosman Kanunları" dünya futbolunu değiştirdi. 5 yıl boyuncu süren bu hukuk mücadelesinde Bosman hiç bir geliri ve işsizlik sigortası olmadan 5 yıl boyunca bütün maddi gücünü bu davaya harcamış, bu süreçte çok yıpranmış ve nişanlısından bile ayrılmıştır.



Olayın trajik kısmı, Bosman'ın büyük uğraşlar sonucu, cesaret ve azimle kazandığı bu dava sayesinde bugün bütün futbolcular milyon dolarlık sözleşmelere imza atarken, sözleşme bitimlerinde imza paraları bile alırken, Bosman'ın aktif futbolculuk döneminde para kazanamamasıdır. Üstelik dava ona maddi manevi büyük sıkıntılara sebbep olmuştur. Ancak herşeye rağmen bu dava onu dünya futbol tarihine ve literatürüne sokmuştur.

Şimdilerde Fifa'ya kayıtlı ftubolcu temsilciliği yapmaktadır. 30 Ekim 1964 doğumlu Jean Marc, 26 yaşındayken açtığı bu dava 5 sene sonra 15 aralık 1995'te karara bağlanmış ve futbolun kırılma noktalarından biri olmuştur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder