24 Aralık 2013 Salı

Yılbaşı Ağacı (Noel Ağacı) kültürü nereden gelmektedir? "Christmas Tree"




Christmas, hristiyanların çoğu tarafından 25 Aralık'da kutlanır. Ancak büyük bir çoğunlukta Noel arefesinde 24 Aralık akşamı kutlamalara başlar ve 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Geleneksel olarak bu tarihler görülsede, kutlamalar ve tatil 1 hafta boyunca devam eder.



Dinsel olarak Hz. İsa'nın doğumunu simgeler. Christmas, dünyanın güneş etrafındaki dönüşünü tamamlamasıyla bir yılın bitişini ve yeni umutları yeni bir başlangıcı simgeler. Bu anlamda dünyada ki anlamı dinsel bir törenden çıkarak, karşılıklı kutlama ve hediyeleşmeye dönüşmüştür.







Türkiye'de bir yılın bitişi ve yeni bir başlangıç olarak 31 Aralık gecesi kutlanır. Ve "Yılbaşı" olarak adlandırılır. Almancada "Weihnachten" olarak kullanılır ve "kutsal gece" anlamına gelir.


Noel Ağacı, yılbaşı eğlenceleri sırasında süslemelerle ve ışıkla çevrelenen çam ağacı, pagan geleneklerden gelen bir ritüeldir. Yaprakları dökülmeyen ağaçlar ölümsüzlüğün ve sonsuz bir yaşamı simgeler. Bu geleneği eski çağlardaki mısırlılar, çinler, yahudiler, avrupalı putperestler yaygın olarak kullanmıştır. Ancak hristiyanlığın iyice benimsenmesinden sonra, iskandinavların şeytanı korkutmak, şeytanı kaçırmak ve kış şartlarında kuşlar için bir ağaç hazırlamak, bahçe ve garajlarını yılbaşında ağaçlarla bezeme geleneği biçiminde sürmüştür.



Daha sonra Almanya'da kiş ortasına rastlayan tatillerde evin giriş kısmına yada içine "Yule" olarak adlandırılan yeni yıl ağacı konmaya başlanmıştır. Yılbaşı ağacının ev içine alınması, Almanya'nın batı bölgesinden başladığı tahmin edilmektedir.



Ortaçağ'da Noel Ağacı'nın, çeşitli resim ve tasvirlerde, tiyatro oyunlarında kullanılan "cennet ağacı" figürüyle bütünleştiği görülmektedir. Sonrasında Noel Ağacı gitgide popülerlik kazanmış ve günümüze kadar gelmiştir.



Asıl popülerliğini 19.cu yüzyılda İngiltere'de Kraliçe Victoria'nın eşi Alman Prens Albert in kutlamayı yaygınlaştırması ve halkın eğlence kültürüne katkıda bulunmak amacıyla yaygınlaştırılmış süsleme çeşitleriyle popülerlik kazanmış ve moda haline gelmiştir. Gelenek ilk olarak İsviçre, Polonya, Hollanda, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde yaygınlaşmıştır. Çin ve Japonya gibi uzakdoğu ülkelerinde 19 ve 20ci yüzyılda Amerikalı misyoner grupların tanıtımlarıyla bu ülkelerin kültürlerinede girmeye başlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder