7 Ocak 2014 Salı

Med Cezir olayı nedir?


Med Cezir sanat ve dizi dünyasında ve markalaşmada çok fazla kullanılan bir kelimedir. Bunun nedeni anlamsal olarak felsefeye yatkıl olması yani içinde bir çok anlam bulundurması, söyleniş bakımından orjinal ve yazılış bakımından da markalaşmaya yatık olmasıdır.







Med Cezir esas anlamı itibariyle arapçada "Med" "Yükselme", "Cezir" "Alçalma" anlamındadır. Esas olarak coğrafi bir terim olarak bilinir, Güneş veya Ay'ın yer çekimi nedeniyle denizlerde görülen özellikle okyanuslarda etkisine çokca rastlanan bir hadisedir. Bu hadise suların alçalması ve yükselmesidir. Algısal olarak gözlemlendiğinde suların gelip gitmesi şeklinde yorumlanır. Türkçemizede bu şekilde "Gel-Git" olarak yerleşmiştir. Med Cezir veya Gelgit türleri, Günlük gelgit, (diurnal tide) Yarı günlük gelgit (semi-diurnal tide) karışık gelgit (mixed tide) olarak adlandırılır.

Türkçe sözlük anlamına bakıldığında, ay çekimi etkisiyle denizin alçalıp yükselmesine verilen isim anlamına gelmektedir.



Med Cezir - Star Tv'de yayınlanan popüler bir dizinin ismidir. Ayrıca Levent Yüksel'in albümlerinden biridir. Rapci Ceza'nın bir şarkısının adıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder