16 Ocak 2014 Perşembe

Doodle nedir? (What is doodle means?)

Doodle, Google'ın başlatmış olduğu bir uygulamadır. Google bu uygulamayla, özel günlerde logosu üzerinde şekil ve animasyonlar yaparak bir konu, kişi veya durum hakkında hatırlatma yapıyor. Google, doodle çalışmasını kendi bakış açısına göre özel gördüğü günlerde uyguluyor. Bazen bir kişiyi anmak ve onore etmek amacıyla, bazen bir konu hakkında bilgilendirmek amacıyla, bazende eğlendirmek amacıyla animasyonlar, oyunlar yapıyor. Google'ın doodle oyunları (doodle games) milyonlarca kişiye ulaşması nedeniyle keyifli bir eğlenceye dönüşebiliyor. Bilgilendirme amaçlı bir doodle yapıldığındaysa, milyarlarca tıklama alan böyle bir sitede tek bir sayfadan verdiğiniz bilgiyi bir anda bütün dünya öğrenebiliyor.




Örneğin, goriller üzerine çalışmış bir etojolist olan Dian Fossey'i ölüm yıldönümünde anarak, Fossey'i hatırlatmış ve onore etmiştir. Dünya çapında ki, "sevgililer günü"(Valentine's Day), Yılbaşı (Chiristmas) gibi günlerde mutlaka bir "doodle" hazırlayan "google" kullancılarını hem bilgilendirip, hemde eğlendiriyor. Ayrıca Google her ülkeye özel günlerinde yada o ülkenin geçmişte yaşamış önemli isimlerini anmak amacıyla, ülkede ki temsilcileri aracılığıyla o ülkeye özel tasarımlarda yapıyor. Google'ın bunları yapmakta ki bir amacıda, anasayfasında sürekli aynı logonun bulunması ve kullanıcılar üzerinde sıkıcı bir hale dönüşmesini ortadan kaldırmak ve marka aidiyeti oluşturmaktır.
Dünya'nın en çok ziyaret edilen sitesi olan Google ın tek bir logolu ve arama çubuklu giriş sayfası olması zaten düşünülemezdi. Bunun için üretilmiş olan "doodle" tüm dünya tarafından şimdiye kadar yaptıklarıyla çok beğenilen bir uygulama. İnternetinizi açıp Google'a girdiğinizde eğer ki Google'ın klasik logosundan farklı bir görüntüyle karşılaştıysanız mutlaka tıklayıp 'ne var ne yok' bir bakın.

Doodle, kelime anlamı olarak "çizittirmek, çizelemek, dalgın dalgın şekiller çizmek, karalamak, gelişi güzel birşeyler yazmak" anlamına gelmektedir. Ayrıca "gayda çalmak" anlamındada kullanılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder