15 Ocak 2014 Çarşamba

H3N2 Virüsü (Flu Virus influenza)


Her yıl grip hastalığı mutasyona uğrayarak etki değiştirir. Örneğin geçtiğimiz yıllarda, domuz gribi, çin gribi, kuş gribi (bird flu), ispanyol gribi, asya gribi, hong kong gribi bunlardan en meşhur olanlarıdır. Grip tedavisi kolay olan bir hastalık gibi düşünülür, bunun sebebiyse gribin mutasyona uğramasıyla birlikte tıp bilimininde griple beraber gelişmesi ver her yıl gribe uyumlu aşılar ve ilaçlar geliştirmesi nedeniyledir.

Bilimin bu kadar hızlı gelişmediği çağlarda bu tarz hastalıklardan çokca insan kaybı yaşanmıştır. Grip yapısı bakımından en hızlı yayılan hastalık türüdür. Çünkü büyük bir oranda solunum yoluyla kişiden kişiye geçer. Bir çok virüste olduğu gibi h3n2 virüsü havada asılı kalır ve bu davranışı nedeniyle aynı ortamda ki kişileride hasta etmeye yol açar.



H3N2'den korunmanın yolları, belirli aralıklarla elleri yıkamak, elleri ağıza götürmemek kısacası hijyene önem vermektir. Başta alınması gereken önlem kış sezonu öncesi grip aşısı olmak ve mutlaka doktora görünüm önlemi hastalığın başından itibaren kontrol altında tutmaktır.


Yazının başında saydığımız griplerin kısa tarihçelerine bakacak olursak. İspanyol gribi 1918-1920 yılları arasında 40 milyon kişinin ölümüne yol açtığı söylenir. Asya gribi 1957-1958 yıllarında 2.5 milyon kişiyi öldürdüğü söylenir. 1969'da Hongkong gribinin 1 milyondan fazla kişiyi öldürdüğü tahmin edilir. Grip yakın geçmişte bilimin ilerlemesiyle birlikte milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmasada korkutucu etkisini devam ettirmektedir. 2003 senesinde yayılmaya başlayan kuş gribi dünyaya büyük korku salsada 250 kişinin ölmesiyle kontrol altına alındı ve aynı yıllarda ki domuz gribide bu ölçekte kaldı.



Grip hastalığı zaman zaman komplo teorilerinide yol açmıştır. Gribin her yıl mutasyona uğraması bir çok kişiyi şüpheye düşürmüş, ilaç firmalarının büyük ölçekte satışlar yapabilmek için bu gribi bilerek yaydığı düşünülmüştür. Bunun bir örneğide ülkemiz Türkiye'de kuş gribi tehlikesi oluştuğunda 20 milyon aşının satıl alınması halk tarafından büyük bir tepki görmüş ve medyada günlerce konuşulan bir yankı uyandırmıştı. Daha sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ben aşı olmuyorum" demesi, Sağlık Bakanı'nın da buna tavırlanması yine akılda kalan önemli örneklerdendir.

2014 yılının popüler gribi h3n2 dür. 2-3 yıl sonra belkide 2015 yılında yepyeni bir virüsle karşı karşıya kalacağımız ise kaçınılmazdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder