2 Kasım 2013 Cumartesi

Bert Trautmann - Manchester City (İlginç Hikayesi)



Bert Trautmann İkinci Dünya Savaşı'nın nazi subaylarından. Savaş biter ve Bert Trautmann İngiltere'ye yerleşitir. Küçük bir kasabada yaşamaya başlayan Bert Trautmann bu küçük yerleşim merkezinde amatör olarak futbol oynamaya başlar. Büyük yeteneği hemen farkedilen Trautmann kısa sürede yükselir ve Manchester City'nin yetenek avcıları tarafından keşfedilip transfer edilir.



Ancak İkinci Dünya Savaşı'nda nazi subayı olarak görev alması nedeniyle taraftar tarafından kabul görmez. Ve ilk çıktığı maçta "Naziiii... Naziii..." tezahüratlarıyla protesto edilir. Dönemin kaptanı "Soyunma odasında siyaset olmaz" sözleriyle Trautmann'a sahip çıkar. Büyük kalecilik yeteneğiyle Manchester City'li taraftarların sevgisini kazanan Bert, 1956 yılında F.A Cup finalinde City 3-1 öndeyken, maçın bitimine 17 dakika kala sakatlanır. O zamanlar oyuncu değişikliği olmadığından dolayı Trautmann büyük bir fedakarlık göstererek oyundan çıkmaz ve sakat sakat oynamaya devam eder. 17 dakika boyunca boynunu tutarak oynamaya devam eden Trautmann'ın, maçtan sonra yapılan tetkiklerinde boynunun kırıldığı anlaşılır. 17 dakika boyunca kırık boyunla oynayarak maçı tamamlayan ve Manchester City'e kupayı kazandıran Trautmann bu olay sonrasında Manchester City'de efsaneleşir.

İlk transfer olduğunda, taraftarlarca kabullenilmeyen ve "Nazi... Nazi..." diye dakikalarca protesto edilen Trautmann'ın bugün City'nin stadının girişinde heykeli dikilidir.


Ölmeden 1 yıl önce yazdığı kitabında. "Her gördüğüm insanla selamlaşırım. Her gördüğüm insanla fotoğraf çektirir, oturur sohbet ederim. Çünkü iyi almanların olduğunu insanların öğrenmesini istiyorum" der. Bert Trautmann yine bir söyleminde açıklamasında "Ben İngiltere'de doğdum ve insan olduğumu burada anladım" der.


Bert Trautmann ve bu çok ilginç hikayesiyle Manchester City'nin efsanesi ve dünya futbolunun unutulmaz futbolcularından biri olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder