10 Aralık 2013 Salı

Oymyakon (Dünyanın en soğuk yerleşim yeri)



Dünya'nın en soğuk yerleşim yeri olan Oymyakon'da hava sıcaklığı ortalama -51 derece, Oymyakon'da şimdiye kadar tespit edilmiş en düşük hava sıcaklığı ise -78 derece. Oymyakon, Rusya'nın kuzeydoğusunda Yakut Özerk Bölgesin'de bulunuyor. 650 kişinin yaşadığı Oymyakon'da bir okul ve sağlık kliğini bulunuyor.






At ve sığır etiyle beslenip, odun yakarak ısınıyorlar. Kapılarını hayvan postlarıyla kaplıyorlar, böylelikle hem soğuk geçişini engelliyor hemde kapılarını rahatça açıp kapatabiliyorlar. Çünkü sıcaklığın bu derece düşük olduğu bölgelerde, metal eşyalar tutulamaz, deriniz bu metale değdiğinde yapışır ve zarar görürsünüz.



Dünya'nın en soğuk bölgesinde yaşayan bu insanlar, sıcaklığın -15 dereceye düştüğü temmuz ayını iple çekiyorlar. Ayrıca yazın gelmesiyle, dünyanın en soğuk yerleşim merkezini görmek için gelen turistler sayesinde, kışı geçirmek adına gerekli olan geliri elde ediyorlar. Oymyakon'da en zor işlerden biri ölüleri defnetmek, zemin sıcak kömürle ısıtılıp eritiliyor daha sonrasında iş makinalarıyla kazılarak, defin işlemi gerçekleşiyor.



Sovyet Rusya döneminde 192-1930'larda kurulan yerleşim bölgesi, göçebelerin kalıcı olarak yaşıyabilmesi amacıyla kurulmuştur. Oymyakon'un kelime anlamı ise, "donmayan su" demektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder