14 Kasım 2015 Cumartesi

Kösem Sultan - Anastasia - Mah-Peyker Sultan Kimdir?


Kösem sultan dizisinin yayına girmesiyle birlikte, bir çok merak edilen konuda ortaya çıkmıştır. Dizinin tarihi karakterlerinden ön plana çıkanları, Sultan 1.Ahmed'in eşi Kösem Sultan, Annesi Handan Sultan, büyük valide sultan olan Safiye Sultan ve tabiki Sultan Ahmet'in hayatları merak edilmeye başlandı. Muhteşem Yüzyıl dizisiyle aynı ekibin hayata geçirdiği dizi aynı yapımcının devam dizisi olarakta kabul edilebilir. İsim olarakta "Muhteşem Yüzyıl - Kösem Sultan" olarak yayın hayatına giren dizi "Muhteşem Yüzyıl - Aşkı Derun" dizisi kadar uzun vadeli ve en az 5 sezon şeklinde çekilmesi planlanıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın işlendiği bir önceki dizi 3 sezon sürmüştü. Sultan Ahmed'in konu olduğu dizi 3.sezonla kalmayıp 4.cü Sezon ve 5.sezonun da çekilmesi hedeflendi. Peki Osmanlı ve Türk tarihine geçmiş olan Kösem Sultan kimdir ve Kösem Sultanı bu kadar ön plana çıkaran özellikleri nelerdir?





Kösem Sultan kimdir?
Kösem Sultan küçük bir rum köyünde doğan adı Anastasia olan ve çok küçük yaşta yunan adalarından alınıp Osmanlı Sarayı'na getirilen bir köylü kızıdır. Rum yani romalı olduğu bilinsede, bosnalı olduğuda güçlü iddialardan biridir. Saraya geldikten sonra farklı bir kız olduğu hemen gözlemlenmiş ve haremde ön plana çıkmıştır. Sultan Ahmet ile tanışmasından hemen sonra padişahın gözdesi olan Kösem Sultan, Osmanlı ve Türk tarihine damga vuracak hayatına başlamıştır. 15 yaşındayken Sultan Ahmed'den bir çocuk dünyaya getirerek Haseki Sultan olmuştur. Haseki Sultan olduktan sonra kısa bir sürede diğer Haseki Sultanların önüne geçerek. Sultan birinci Ahmetin eşi olarak yerini sağlamlaştırmış ve bu süreden sonrada devlet işlerinde etkili konuma gelmiştir.

Sultan I.Ahmed'in Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra devlet işlerinde bir çok devrimi hayata geçiren bir padişah olduğunu göz önüne alırsak, Kösem Sultan'ında ne kadar güçlü ve etkin bir kadın olduğunu görebiliriz. Kösem Sultan'ın IV. Murad, Süleyman, İbrahim ve Kasım gibi şehzadeler dünyaya getirmiş, kız olarakta Ayşe Gevherhan, Fatma ve Hanzade Sultan isminde kız çocukları yani sultanları dünyaya getirmiştir.


Sultan I.Ahmed'in 27 yaşında ölümünden sonra yerine geçen II.Osman yani Genç Osman tahta geçmiş. Kösem Sultanın devlet işlerinde ne kadar etkili olduğunu farkedince onu eski saraya sürgün etmiştir. Kösem Sultan'ın Genç Osman'ın tahtan indirilmesi ve oğlu şehzade IV.Murat'ın yeniden tahta geçirilmesinde önemli rol oynadığı ve Valide Sultan olarak tekrar Topkapı Sarayına gelişi ve devlet meselelerinde tamamen etkin konuma geçmesiyle iktidarını pekiştirmiştir. Nitekim IV.Murad 11 yaşında tahta geçmiştir ve tamamen Kösem Sultan'ın yönetiminde bir saray ve Osmanlı hüküm sürmüştür. Kösem Sultan saraydaki ilk yıllarında sakin bir yaşantı sürsede iktidar yıllarında keskin kararları ve acımasız yönetimiyle bilinir. Sert ve kararlı tutumu onu yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğunda iktidarını sürdürebilmesinde büyük bir etken olarak görülür. IV.Murat büyüdükten sonra annesi Kösem Sultan'ı devlet işlerine bulaştırmamaya başlamıştır. IV Murad'ın tahta geçmesinden sonra, Şehzade Süleyman tahtı ele geçirmek istemiş, IV.Murad ise şehdaze Süleyman ve diğer bir Şehzade Kasım'ı katlettirmiştir.


Diğer bir şehzade olan Şehzade İbrahim'in iktidar yeteneklerinin ve psikolojisinin sağlıklı olmadığı baskısıyla Şehzade İbrahim'e dokunamamıştır. Ancak IV.Murad'ın ölümünden sonra aklı melekeleri yerinde olmadığı düşünülen Deli İbrahim olarak anılan Kösem Sultan'ın oğlu ibrahim tahta geçmiştir. Ve onun tahta geçmesiyle Kösem Sultan tekrar iktidarda etkin konuma gelmiştir. Ancak İbrahim'in psikolojisinin sağlam olmaması nedeniyle, çocuk sahibi olmaktada sorunlar yaşamıştır. Kösem Sultan'ın haremi sayısız cariyeyle doldurmuştur, çünkü ibrahim'den sonra Osmanlı soyunu devam ettirecek bir varis kalmamıştır. Ve ibrahimin bir şehzadesi olması gerekmektedir. İbrahim ise saraydaki cariyelerle pek ilgilenmemektedir. Bunun üzerine ülkede namsalmış dini hocalara okutulmuş çare aranmıştır, cinci hocalara dahi başvurulmuştur. Bunların içinde Karabaşzade Safranbolulu Hüseyin Efendi, İbrahim'in rahatsızlığını gidermek için geldikten sonra İbrahim'in Şehzade Mehmed, Şehzade Ahmet, Şehzade Süleyman adında üç oğlu olmuştur. Bu olayın Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi den sonra gerçekleşmesi, Kösem Sultan'ın safranboluluya sayısız hediyeler ve hazineler vermesine neden olmuştur. Bu ün ve paradan sonra Cinci Hoca o kadar güçlenmiştir ki memleketin heryerinde nam yapmış ve siyasi bir güç haline gelmiştir, bunun üzerine cinci hoca öldürülmüş ve serveti culus olarak yeniçeri askerlerine dağıtılmıştır ve bu paralar cinci hoca akçesi olarakta anılır.


Kösem Sultan, ibrahimin iktidarında diğer padişah çocuklarında olduğu gibi ibrahiminde bir süre sonra annesinin etkin rolünden rahatsız olmuş ve annesini uzaklaştırmaya çalışmıştır. Bunun üzerine ibrahim tahtan indirilmiş ve çocuk yaştaki Şehzade Mehmed tahta geçirilmiştir. Şehzade Mehmet in padişah olmasından sonra Kösem Sultan devlet işlerinde tekrar önemli bir role yükselmiş ve iktidarı yeniden ele geçirmiştir. 4 padişaha Valide Sultanlık yapmış olan Kösem Sultan Valide-i Muazzama adıylada anılır.

Kösem Sultan'ın ölümü
Kösem Sultan'ın devlet yönetiminde ki etkisi Şehzade Mehmed'in padişah olmasından sonra yükselmiş ancak başka bir Valide Sultan olan Turhan Sultanla ters düşmesiyle büyük bir didişme ve çıkar çatışması başlamıştır. Bunun çözümü olarak Kösem Sultan yeni bir padişah değişikliğine gitmek olarak düşünmüştür. Ancak bunu öğrenen Turhan Hatice Sultan o dönem osmanlı idaresinde etkin olan Saray Ağaların mısıra sürülmesini isteyen yeni çerilerin isyanı başlar, Ancak Turhan Hatice Sultan ağalarla birlik olup tarihin görmüş olduğu en büyük kadın aktör olana Valide-i Muazzama Kösem Sultan'ın öldürülmesinde rol oynar.

Kösem Sultan'ın cenazesi nerede gömülü?
Bu olaydan sonra köprülü ailesinden sadrazamların etkin pozisyona geçmesiyle birlikte, Osmanlı Hanedan'ın da Valide Sultan'ların yani padişah annelerinin etkinliği sona ermiştir. Ve tarihin gördüğü en kudretli kadın hükümran Valide-i Muazzama Mah-Peyker Kösem Sultan olmuştur. Cenazesi eşinin yanına Sultan Ahmet Camii de ki I.Ahmed türbesine gömülmüştür.


Kösem Sultan Dizisi ve Bölümleri Hakkında ilginç bilgiler
Kösem Sultan dizisi ilk sezonunda Kösem Sultanın yükselişine ve Safiye Sultanın etkin rolünü işleyecektir. Daha sonrasında 2.sezon ve 3.sezonda sultan ahmedin yaptıkları 4.sezonda Sultan Ahmet in ölümü, 5.Sezon ve 6.Sezonda Kösem Sultanın tartışmasız ve mutlak iktidarı ve iktidarını sürdürmek için yaptıkları, IV.Murad ve İbrahim'in iktidarı sırasında yaşananlar ve 7.ci sezonda Kösem Sultan'ın öldürülmesiyle sona erecek gibi görünüyor. Tabiki bu diziye devam edecek olan ilgiyle ilgili olarak 4.cü sezonla birliktede sonlanabilir.


Dizide Safiye Sultan'ı Hülya Avşar, Kösem Sultan'ı Beren Saat oynayacaktır. Kösem Sultan ın çocukluk halini birinci sezon ilk bölümlerinde Anastasia Tsilimpiou oynayacaktır.

Beren Saat - Mah Peyker Kösem Sultan

Anastasia Thsilimpou

Anastasia Tsilimpoui kimdir

Kösem Sultan - Anastasia-Thsilimpou - No makeup - Makyajsız



Muhteşem Yüzyıl - Kösem Sultan - Video


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder