10 Kasım 2013 Pazar

Clean Sheet


Clean Sheet, bir kalecinin maçı gol yemeden tamamlamasıdır. Bu tabir İngiltere Premier Lig'de kullanılır. İngilizler bir kaleci maçı gol yemeden tamamlarsa bu duruma Clean Sheet der. Örneğin bir kaleci sezon boyunca 14 maçta gol yemediyse, o kalecinin 14 Clean Sheet'i vardır.






Zaman içinde Avrupa'nın geneline, şimdilerde ülkemizde de sıkça kullanılan ve karşılaştığımız bir tabir haline gelen "Clean Sheet" in anlamı budur. Futbolcuların attıkları gol, yaptıkları asistlerle istatistik oluşturup bununla övünüp bu istatistiklerle popülerliklerini arttırırken, kaleciler bu anlamda övünebilecekleri bir istatistiğe sahip değildiler. Dolayısıyla İngiltere'de ortaya çıkan bu tabir tüm futbol dünyasına yayılmıştır. Örneğin İngiltere'de bir kaleci için "şu kadar Clean Sheet" i var ya da bir kaleci "şu kadar Clean Sheet" yaptım şeklinde kendine istatistik oluşturabiliyor.



Clean Sheet'in türkçe kelime karşılığı "temiz tabela", "temiz sayfa" şeklindedir. Yani mantık güdüldüğünde, kendi takımınızın skor tabelasına hiç bir gol yazdırmadan maçı tamamlamak anlamını taşır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder