16 Kasım 2013 Cumartesi

Stradivarius Kemanları (Antonio Stradivari 1644-1737)



Antonio Stradivari'nin yaptığı kemanların sırrı halen çözülememektedir. Zaman zaman çıkan, sırrı çözüldü haberleri herhangi bir ispata sahip değildir. Yaşamı boyunca 1100 e yakın müzik aleti (bunlardan 512'si keman) yapan Antonio, hastalandığı ve ölümüne yakın son günlerinde bile atölyesine kapanıp keman yapımına devam etmiştir.

Şuan Stradivarius Kemanlarının değerleri 1.5-2 milyon dolar civarındadır. Ancak öyle kemanları vardır ki paha biçilemez durumdadır ve müzelerde koruma altına alınmıştır. Yıpranmış kemanlarının değerleri 250-500 bin dolardır.



Stradivarius kemanlarının değeriyle ilgili yaşanmış bir hikayede, Güney Koreli kemancı Min Jin Kym, sevgilisiyle birlikte Londrada bir lokantada yemek yerken, yanındaki sandalyede kemanı unutur ve döndüğünde bulamaz Yedikleri yemeğin değeri 5 sterlin, unuttukları keman 1.5 milyon sterlindir. Keman çalınmıştır ama hırsızlar bu kadar değerli olduğunun farkında değildirler kemanı 100 sterline bile satamazlar, hayatı kararan Güney Koreli kemancı, hayatını bu olaya adar ve sonunda hırsızlar yakalanır ama keman yoktur, yine uzun uğraşlar sonucu harabe bir evde hafif yıpranmış şekilde keman bulunur.

Stradivarius'un yapılan en iyi kemanları 1700'den sonra yaptığı ustalık dönemi kemanlarıdır. Antonio'nun kemanlarını özel kılan, çıkardığı ses tonunun şimdiye kadar yapılmış herhangi bir kemandan duyulamamasıdır. Eşsiz güzellikte pürüzsüz bir tonlaması vardır. Bununla ilgili bir çok bilimsel araştırma ve tahmin üretilmiştir. Yapıldığı ağaçların yetiştiği bölge, cilalamasında kullanılan malzemelerin karışımı bunlardan bir kaçıdır. En son yapılan araştırmalarda kullanılan ağacın yoğunluğunun hemen hemen her bölgesinde aynı olduğu fikridir. Ancak bu fikirlerden yola çıkılarak tekrar üretilen kemanlarda yinede Antonio'nun yakaladığı başarının yakınından bile geçilememiştir.



Antonio Stradivari'un oğulları ondan eğitim almış ve baba mesleğine devam etmelerine rağmen, babalarının sırrını onlarda bilmemektedirler. Antonio'nun oğulları Francesco Stradivari ve Omobono Stradivari'dir. Antonio'nun ustası Nicolo Amati'dir. Nicolo Amati 1596-1684 yıları arasında yaşamıştır. Antonio Stradivari İtalya doğumludur.

Antonio öldüğünde, hiç bir zaman satmadığı bir kemanı atölyesinde duruyordu. Ashmolean'da sergide duran paha biçilemeyen bu kemanı 'messiah Stradivarius'u olarakta bilinir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder