13 Ocak 2014 Pazartesi

Tarihte ilk gizli kamera (History of hidden cam)


Tarihte ilk gizli kamera 1936 yılında Walter Zapp tarafından icat edilmiştir. Zapp, ilk olarak arkadaşlarla gezerken küçük çekimler içinde kullanılabilecek kolay taşınabilir bir kamera yapma fikriyle yola çıkmıştır. Dönemin Baltık Almanya'sında şuanda ise Letonya'nın başkenti olan Riga kentinde tasarım ve üretim çalışmalarına başlamıştır.





Bir ceket cebine sığabilecek kadar küçük hale getirilen kameranın üretimine 1937 yılında başladı. 1943 yılan kadar devam etti. Minox tarafından üretilen gizli kameralar, popülerliğini git gide arttırdı. Avrupa ve Amerika pazarına hakim oldu. Ürün pazarda niş bir ürün yani lüks ürün kategorisinde kalmayı uzun yıllar satılmaya devam etti.



Küçük boyutları nedeniyle istihbarat teşiklatlarının ilgisini çeken bu küçük kameralar. İstihbaratçılar tarafında gizli kamera olarak kullanılmaya başlandı. 80mm x 27 mm x 16mm yakın odaklama ve zoom yeteneği Amerikan, İngiliz ve Alman gizli istihbarat kurumları tarafından büyük bir popülerlikle kullanılmaya başlandı.



İkinci Dünya Savaşı'nın kızışmasıyla 1943 yılında üretimi durduruldu. Daha sonra yeni bir şirket üzerinden 1948 yılında İkinci Dünya Savaşı'nında sonlanmasıyla Minox II olarak üretimine yeniden başlandı. 1950 ve 1960'lı yıllarda "gadget" pazarında başarıyla satılmaya devam edildi. Soğuk savaş yılları boyunca her iki tarafında casusları bu gizli kameraları kullanmaya devam etmiştir. Sovyet casus John. A. Walker Jr belgeleri ve US Navy şifreleri fotoğraflamak için Minox C kullanmıştır. Daha sonra birçok firma tarafından çeşitli türevleri üretilen ve zaman içinde dahada küçülen gizli kameralar. Günümüzde her alanda kullanılmaya başlayan küçük ve gizli kameralar, eşlerin birbirlerini aldatmalarında, rüşvet ve yolsuzluk gibi konuların açığa çıkartmada ve delil oluşturmada kullanılan gizli kameralar, çakmak, anahtarlık gibi kamufilajlı halde bir çok çeşiti üretilmiştir. Cinsellik sektörünede giren gizli kameralar, spy cam, hidden cam, gizliliği, çağrıştırıcı özellikleriyle bu alandada büyük popülerlik kazanmıştır.



Casus kameralar "The Falcon and the Snowman" (Şahin ve Kardanadam) Chalie's Angels: Full Throttle (Charlie'nin Melekleri: Tam Gaz) gibi Hollywood filmlerinde de kullanılıp konu edilmiştir.



Günümüzde antika gizli kameralar, ilk üretilen gizli kameralar çok yüksek fiyatlara alıcı bulabiliyor. Özellikle koleksiyoncular tarafından büyük ilgi görüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder